Samozavest je sestavljena iz več elementov, na katere imamo lahko vpliv. Seveda obstajajo zahtevni psihološki koncepti in teorije, ki razlagajo elemente samozavesti. Načeloma pa velja, da prav vsak – tudi tisti, ki nima diplome iz psihologije – zna oceniti, če je mimoidoči samozavesten ali ne. Tudi vi znate! Predstavljajte si, da sedite na klopi v parku ali na ulici in opazujete mimoidoče. Zelo hitro bi znali ljudi razporediti v dve skupini: samozavestna in nesamozavestna skupina. Kako nam to uspe?

Samozavest predstavlja, kako prijetno se počutimo v svojih čevljih. Metaforično… Če smo samozavestni, to pomeni, da smo zadovoljni s tem, kdo smo. Samozavest bi lahko delili na splošno in situacijsko; na splošno se v svojih čevljih lahko počutim prijetno, potem pa pride situacija, kjer moja samozavest malo upade in sebe ocenjujemo bolj negativno.

Znate prepoznati situacije, v katerih se ocenite bolj negativno? Nekatere je lahko strah javnega nastopanja, ker so mnenja, da ne znajo razumljivo povedati svoje vsebine. Nekateri se lahko neprijetno počutijo, ko jih v pisarno pokliče njihov nadrejeni. Nekaterim je lahko neudobno, ko jih kdo pohvali (pa so zaradi tega v središču pozornosti).

Načeloma velja, da se manj samozavestni kar malo potegnejo vase. Kot bi bili želvice. Skrijejo se v varen oklep in so raje tiho. Takšna strategija predstavlja začaran krog: ker se ne odzovem primerno, še dodatno krepim neprijetnost nastale situacije. Želvica morda – za trenutek – omogoči občutek nadzora, vendar je v oklepu veliko skrbi in to na misli deluje zelo zmedeno. Temu sledijo čustva, ki poglobijo občutek samouničevanja, ničvrednosti in razočaranja v stilu Spet ti ni uspelo, spet si pogorela! Ko smo vznemirjeni, se pojavi notranja blokada (morda zato postanemo želvice). Naše razmišljanje je zelo zoženo. Tako izgubimo občutek sebe.

Dobra novica je, da smo namesto želvice lahko bolj pogumni. Nesamozavest izvira iz strahu, ki pa ga je mogoče premagati. S terapijo se boste naučili, kako okrepiti notranji mir, se dobro pripraviti na tiste neprijetne situacije in razviti strategijo, da postane bolj lev (ne pa želvica).

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia