Vedno več znanstvenih dokazov potrjuje to, kar smo globoko v sebi že vedeli. Sami ustvarjamo notranje doživljanje in krepimo odnos, ki ga imamo do življenja in sveta. Smo bolj vesele narave? Ali smo bolj doma v skupini, kjer nas vedno nekaj skrbi? Tudi če ni razlogov za skrb, je vseeno dobro, da smo previdni? Ali življenje živimo na polno?

Vse je odvisno od naših “očal” oziroma kako gledamo/dojemamo življenje. Če imamo temna očala, potem je skoraj vse nevarno in zato moramo biti previdni. Če so očala svetla, potem smo takoj bolj zaupljivi in igrivo skačemo naokoli. Tega se naučimo že kot otroci. Seveda imajo prste zraven tudi naši geni. Vendar se zdaj osredotočimo na to, da smo se številnih odzivov naučili – v otroštvu in jih potem utrjevali skozi odraslost. Ker je temu tako, se vprašajte: kako bi danes zastavili svoje življenje? Bom srečna? Ali je vseeno bolje biti previden in napet? 

Vsega se lahko naučimo! In ŽIVETI je vsekakor bolje, kot preživeti ali životariti. Študije kažejo, da se naši možgani začnejo hitro odzivati, ko se odločimo, da bomo srečneje živeli. To lahko dosežemo s vizualizacijo, hipnozo in meditacijo, z dolgimi sprehodi in druženji z ljudmi, ki so nam blizu. Ko začnemo ustvarjati prijetne okoliščine, se sproščajo hormoni sreče. Zato se tudi dejansko bolje počutimo.

Študije možganov kažejo, da se kar v petih predelih izboljša njihovo delovanje (in to že v 8 tednih):

  • naš um je bolj mirjen in manj tava v nesmiselne skrbi, okrepi se občutek smisla
  • izboljšata se spomin in čustvena stabilnost
  • okrepi se sočutje
  • sprošča se več pozitivnih hormonov
  • amigdala, ki je zadolžena za stresni odziv (s tem pa strah in tesnobo), se zmanjša – zaradi tega se okrepi notranji mir

Naučite se, kako ste lahko srečni in zaživite! Životarjenje res nima smisla. Začnete že danes?

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia