Lahko bi zvenelo kot zelo sporna izjava, vendar se danes vedno pogosteje zdi, da je tesnoba v modi. V pogovoru lahko slišimo, kako ljudje – povsem mimogrede – trdijo, da so anksiozni. Kot da bi to bil dokaz, da imamo veliko dela in da smo svojemu delu predani.

V različnih člankih lahko preberemo veliko o tesnobi in to je še en posreden dokaz, kako “liberalno” danes uporabljamo diagnozo anksioznost/tesnoba. Skoraj vsaj drugi je tesnoben ali pa se sooča z anksioznostjo. Povsem nekritični smo pri uporabi te besede in tako pozabljamo, kaj tesnoba dejansko je. To, o čemer govorimo s prijatelji, je čisto navadna živčnost, ki jo zaznavamo vsi, ko je velik zunanjih pritiskov, ko se nam mudi in ko ko imamo občutek, da je trenutno obdobje stresno.

Ko ljudje na Twitterju ali Facebooku trdijo, da nervozni, ker jih čaka pomemben sestanek z nadrejenim, gre res samo za to: nervoznost, živčnost in več vznemirjenosti zaradi pritiska in strahu. Ne gre za tesnobo. Zvezde danes samozavestno razlagajo o svojih paničnih napadih. Vendar ko podrobneje prisluhnemu njihovim zgodbah, ugotovimo, da je šlo za intenzivne neprijetne občutke, ko so leteli v letalu ali pa zaznavali tremo pred pomembnim nastopom. To pomeni, da se borijo z blagim strahom, ki je povsem naraven v okoliščinah, ki niso povsem običajne. Povsem naravno je, da se v letalu počutimo manj prijetno ali da imamo pred nastopom nekaj treme. Vendar ne gre za panične napade, ki jih poznajo tisti, ki paniko doživljajo doma (ko ne morejo dihati ali pa imajo občutek, da jim bo “razgnalo” srce). Ko nečesa ne najdemo in rečemo, da nas je panika, to ni prav nič povezano z dejanskimi občutki tesnobe in panike.

Vedno več ljudi o tesnobi govori, kot da so na to ponosni. Morda je modno, če zvezde trdijo, da se soočajo s tesnobo in paničnimi napadi. Vendar je dobro, da se zavedamo, da je tesnoba izjemno težka in naporna. Posamezniki, ki dejansko poznajo tesnobo in panične napade, zelo dobro vedo, kako težko je. Tesnoba je nekaj, s čimer se moramo soočati vsak dan. Tesnoba je stanje, ki vpliva na vse ravni življenja.

Tesnobo je mogoče dobro upravljati in jo postopoma zmanjševati. Možgani so se tesnobe naučili. Ko uporabite primerne tehnike (npr. hipnozo), lahko možgane tesnobe od-učite.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia