Tesnoba je stanje, ki prevzame celotnega človeka. Tesnoba je zaradi tega psihično in fizično stanje. Vsak, ki tesnobo pozna – bodisi ker simptome doživlja sam ali pa pozna človeka, ki se bori s tesnobo – zelo dobro ve, kakšni znaki spremljajo to stanje: nemirnost in živčnost, strah, znojenje in razbijanje srca (včasih pa se pridružijo še težave z dihanjem oziroma občutek, da nikoli ne vdihnem dovolj zraka).

Toda to niso edini znaki tesnobe.

Znakov tesnobe je skoraj neskončen seznam; to preseneča tudi zdravnike, psihologe in psihiatre. Tesnobo bi lahko razglasili za zmagovalko v “oponašanju”. Tesnoba se lahko odraža kot kopica najrazličnejših bolezni ali zdravstvenih težav. Vrtoglavica je lahko posledica tesnobe. Težave s prebavo so lahko posledica tesnobe. Nespečnost je lahko posledica tesnobe. Občutek manjvrednosti je lahko posledica tesnobe. Tesnoba se lahko dobro skrije v druge težave, kar še dodatno zaplete iskanje rešitve. Namesto, da bi zmanjševali tesnobo, se tako ukvarjamo z vrtoglavico in prebavo ter nespečnostjo. Te težave se nič ne zmanjšajo, ker nismo odkrili, da se za vsem skriva tesnoba.

Tesnoba namreč spremeni način razmišljanja. Zaradi tega se pri ljudeh, ki se soočajo s tesnobo, pojavijo izzivi na sledečih področjih:

  • skrbi vezane na zdravje oziroma bolezen in/ali smrt
  • občutki žalosti in brezvoljnosti
  • nižja samozavest
  • panični napadi
  • temne misli
  • nespečnost in drugi fizični znaki (npr. znojenje, težave s prebavo)
  • neprestano razmišljanje
  • obremenjenost s tem, kaj si o drugi mislijo o meni

Nekateri posamezniki lahko tesnobo zaznavajo izključno kot fizične simptome, kar pomeni, da je njihov um povsem jasen. Spet drugi posamezniki nimajo prav nobenih fizičnih simptomov, vendar so ujeti v občutek strahu in nemoči. Velika večina tesnobo zaznava kot kombinacijo fizičnih in psihičnih simptomov. Pogosta je kombinacija strahu, nemoči, razbijanja srca in nespečnosti.

Tesnobo lahko učinkovito zmanjšamo. Številne študije kažejo, da je terapija uspešna pri zmanjševanju in nadzorovanju tesnobe.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia