Skrbi so povsem običajne, lahko bi rekli, da je skrbeti povsem zdravo. Zaskrbljenost na posreden način kaže, da nam je nekaj pomembno in da nam je mar. Skrb nam omogoči, da smo pozorni na okoliščine okoli nas. To pa predstavlja pripravljenost, če bi se morali odzvati.

Če obstaja povsem običajna zaskrbljenost, pa obstaja tudi tista, ki bi jo najbolje opisali kot: zaskrbljenost zaradi zaskrbljenosti. Tisti, ki se soočajo s tesnobo, ta občutek zelo dobro poznajo. Pri njih se pojavlja stanje stalne zaskrbljenosti, velikokrat zaradi povsem iracionalnih stvari. Prav občutek stalne zaskrbljenosti je tisti simptom, ki ga želijo ljudje s tesnobo, najhitreje odpraviti. Ker je res neprijeten.

Razlika med zaskrbljenostjo in tesnobo

Seveda obstaja razlika med skrbmi in zaskrbljenostjo ter tesnobo:

  • skrbi so načeloma kratke in spodbudijo reševanje; tesnoba je prisotna dalj časa in velikokrat ves čas;
  • skrbi spremljajo blagi fizični simptomi; tesnobo spremljajo izraziti fizični simptomi (npr. nespečnost, pospešeno bitje srca in težave z dihanjem, lahko tudi glavoboli);
  • skrbi so praviloma omejene samo na dejanske misli; pri tesnobi se vključi še domišljija in misli podivjajo;
  • skrbi lahko prezremo ali jih damo na stran; občutkov tesnobe ne moremo prezreti in če lahko misli damo na stran (samo za nekaj časa), se vrnejo še bolj dramatično in grozeče;
  • zaskrbljenost se lahko sproži zaradi povsem realnega dogodka (npr. nekdo ni dvignil telefona); tesnoba pa se lahko pojavi povsem naključno ali brez razloga ali brez racionalnega razloga.

Skrbi in tesnobo je mogoče odpraviti. Ko poznamo razloge in vire za svoje počutje, lahko celoten proces veliko bolje nadziramo. Ko to znamo, lahko hitreje “preklopimo” na dobro izbiro: notranji mir in zadovoljstvo. V procesu terapije se naučite prepoznati negativne vzorce, upravljati s simptomi in izbrati nove strategije, ki so boljše za vas.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia