Ko se začne poletje, se začnemo pripravljati na počitnice in dopust. Zelo pogosto se zgodi, da na dopustu zbolimo. Če razumemo, da smo se skozi leto – bolj ali manj uspešno – ves čas gibali v časovnih pristiskih in številnih delovnih obveznostih, potem je skoraj logično, da telo malo popusti. Na dopustu. Ker lahko… Za vse tiste spregledane in/ali neupoštevane znake, da čez leto potrebujemo malo odmora (malo time out), telo na dopustu “vnovči” prav vse za nazaj. In zaradi tega zbolimo (prehladi in viroze). Ko se vam to zgodi, sprejmite, da telo potrebuje počitek. Zato res samo počivajte; dopust je najbolj primeren čas, da telesu omogočite, da si odpočije in da se pozdravite.

Danes se nam dogaja, da tudi na dopust odnesemo določene pritiske. Le-ti niso povezani z vsakodnevnimi obveznostmi, temveč z lastnimi pričakovanji, kaj vse želimo v dopust dobesedno “stlačiti”. Od dopusta pričakujemo, da bomo lahko malo lenarili, si hitro napolnili baterije, ne preveč dolgo spali in ne prehitro odhajali v posteljo, obiskali kakšne znamenitosti, se družili s prijatelji, dobro jedli in se veliko nasmejali, prebrali vsaj dve knjigi, vmes poskrbeli še za rekreacijo… In še in še… Uf, če ponovno preberete zadnje tri vrstice, lahko hitro ugotovite, da je načrtov za dopust preveč. Če se nam slučajno, da med vsemi temi načrti, še zbolimo, potem smo pa sploh lahko razočarani. Če se ujamete v takšen začaran krog, kjer je tudi na dopustu prisotno hitenje (v drugačni obliki kot doma in v službi), potem od dopusta v resnici nimamo nič.

Pomembno je, da si na dopustu dovolimo nekaj dni, da se privadimo na počasnejšo rutino. Najboljši namig je, da sledimo potrebam svojega telesa: če potrebujemo več spanja (vmes pa še kakšen popoldanski počitek), si to privoščimo. Četudi se nam zdi, kaj vse zamujamo, ker nismo na plaži. Če nam vročina ne ustreza, bodite raje v senci ali v prijetno svežem prostoru. Če nam hladna voda morja ne ustreza, se pač ne kopajmo. Bodimo prijazni do sebe. Na začetku dopusta potrebujemo vsaj tri dni, da se naše telo in misli umirijo – da se nivo stresa zmanjša. Šele po desetih dneh dopusta pa naše telo in misli preklopijo na globinsko obnavljanje energije (nivo stresa se je povsem zmanjšal, zato začnemo zaznavati, kako smo mirnejši in bolj sproščeni).

Da bi stres res pustili doma in od dopusta dobili največ, opustimo pretirana pričakovanja in preobilne načrte, kaj vse bomo počeli. Dopust je kot kondicijska priprava pred tekmovalno sezono, kjer vemo, da bo več stresa. Zato predvsem delajte to, kar vas dejansko razveseli, sprosti in napolni z energijo. Začnete lahko že z manj stresnim odhodom od doma in manj stresnim prihodom domov (če imate možnost, je dobro, da ste doma vsaj dva dni pred začetkom službe).

Na dopustu, da boste res zmanjšali stres, sledite predvsem temu, da si prisluhnite. Kaj v tem trenutku potrebujem? Odgovor na to vprašanje vam bo dalo čudovita izhodišča, da boste posredno svoje baterije resnično napolnili. Če se vam zdi, da se na dopustu pretirano prepirate, ste nerazpoloženi ali utrujeni, potem ste ujeti v stres, ki ste ga prinesli s seboj iz službe, in stres, ki se pojavlja na dopustu. Stres lahko hitro zmanjšate tako, da se prepustite počasnejšemu ritmu (tj. temu, kar ves čas čakamo čez leto). Saj boste znali, kajne?

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia