Skrb zase ali self-care je povsem novo-stara pogruntavščina. Nova je predvsem z vidika, da ponovno odkrivamo, kako pomembno je, da skrbimo zase. Nekje po vstopu v službo pozabimo, da smo v preteklosti zelo dobro skrbeli zase (samo poglejmo malčke in otroke, kako hitro znajo poskrbeti zase in za svoje potrebe). Ko vstopimo v odraslo obdobje se zgodi premik tudi v tem, da skrbimo za druge: skrbimo, da je vse v redu v službi, skrbimo za svoje otroke in ker se starajo tudi naši starši, začnemo skrbeti tudi za njih. Vmes pa pozabimo nase!

Skrb zase je eden izmed pomembnejših elementov mentalnega zdravja. Skrb zase določa, kako dolgo bomo v dobri čustveni kondiciji. Skrb zase naj bi bila nujna sestavina v življenju vseh nas, ki smo zaposleni, in se tako ali drugače srečujemo s stresom (če vključimo kriterij stresa, potem hitro ugotovimo, da smo vsi v enakih čevljih).

In kaj sploh skrb zase pomeni? Če se še vedno ne morete povsem poistovetiti z besedno zvezo SKRB ZASE, vam morda pomaga angleška različica: self-care. Kaj torej skrb zase ali self-care sploh je?

Skrb zase je odgovorno opazovanje, kaj mi sporoča moje telo. Skrb zase pomeni, da si vzamem čas. Skrb zase predstavlja ščit pred zunanjimi vplivi stresa, pritiska in pričakovanj. Številne študije potrjujejo, da skrb zase dolgoročna predstavlja najboljšo strategijo upravljanja stresa in zaščito pred izgorelostjo.

 

Kaj lahko naredimo čisto vsak dan, kar predstavlja skrb zase:

  • Dobro je, da poznamo svoje omejitve. Skrb zase pomeni, da zaznamo, kdaj delamo preveč in kako lahko količino dela zmanjšamo in se upočasnimo (mimogrede: večopravilnost ni več v modi, vse bolj priljubljena postaja osredotočenost, ki je boljša, ko delamo eno stvar).
  • Skrb zase pomeni, da smo naspani in spočiti. Če je potrebno, si privoščimo popoldanski počitek (vendar le-ta naj ne bo dajši do 20. minut). Dobro je, da si znamo odgovoriti na sledeča vprašanja: koliko spanja res potrebujem, kdaj je zame optimalna ura za odhod v posteljo, spim dovolj? Ko si odgovorimo na ta vprašanja, imamo dober poligon, da naše potrebe upoštevamo. Tako pa spočijemo telo in um.
  • Skrb zase naj predstavljajo tudi odmori. To ne pomeni, da lahko odklopimo samo in šele, ko gremo iz službe. Tudi med delovnim časom je potrebno, da imamo malo miru. Ste se kdaj zavedali, kako na vas vpliva hrup oziroma glasovi, ki ste jim ves čas izpostavljeni? Večina mojih klientov pravi, da nimajo te sreče, da bi v službi imeli tišino ali da bi si lahko privoščili odmor. Vendar bodite ustvarjalni! Uporabite strategijo več odmorov, ki so kratki: pojdite po kozarec vode, raztegnite se, sprehodite se, pogovorite se s prijateljem (pošljite sporočilce družinskemu članu) ali poglejte fotografije, ki imajo za vas poseben pomen. Možgani odmore potrebujejo.
Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia