Depresija se zelo razlikuje od slabega ali otožnega razpoloženja, kakor se praviloma odzivamo na negativne dogodke in neuspehe. Depresija je motnja razpoloženja. Slabo razpoloženje (imamo občutek, kot da smo na tleh, primanjkuje nam energije, v prihodnost pa gledamo črnogledo in povsem brez smisla) mora trajati vsaj mesec dni, da lahko govorimo o depresiji.

Ko je nekdo v depresiji, velikokrat sledi temu, kar mu narekuje razpoloženje. Ker je razploženje slabo, z določenimi dejanji posameznik svoje simptome depresije še poslabša; posluša otožno glasbo, zapira se pred ljudmi in veliko spi. S terapijo oziroma določenimi uporabnimi triki lahko oseba hitreje prepozna svoje depresivno razpoloženje in stori povsem nasprotno od tega, kar bi zaradi depresije.

Tole poganja depresijo (in če se depresivna oseba zaloti pri teh stvareh, je prvi korak že narejen):

  1. Premlevanje – zataknjenost v ponavljajoč se, cikličen proces negativnosti. V tem procesu osebe vedno znova in znova in znova predelujejo probleme in preteklosti, pozabljajo pa na to, da se s tem pojavljajo vprašanja, na katera v tem trenutku (morda nikoli) ni mogoče odgovoriti.
  2. Negativno razmišljanje – ko je oseba depresivna, prevladujejo negativne misli o samem sebi (to se stopnjuje do občutka ničvrednosti). Pogosto se pojavi misel, da svet ni varen, kar je tudi rezultat depresije in ne dejanskega stanja.
  3. Nedejavnostdepresivna oseba ima občutek (in to celo ve), da se ne more spraviti k vsakodnevnim opravilom, zapira se vase in večino časa preživi v postelji.
  4. Socialen umik – je nadaljevanje procesa, ko se oseba zapira vase. Oseba se izogiba interakcijam, kar še poglobi občutke žalosti; številne znanstvene študije kažejo, da na dobro počutje pomembno vpliva prav druženje z ljudmi, ki jih imamo radi.
  5. Odlašanjedepresivna oseba se izogiba povsem običajnim opravilom (npr. plačevanje položnic), saj ima občutek, da je vse pretežko.
  6. Sram in kridvadepresivne osebe je velikokrat sram, da se soočajo z depresijo. Zdi se jim, da bi jih drugi obsojali zaradi tega (predvsem zaradi slabše učinkovitosti).

Če oseba v depresiji počne samo to, do česar ji je, potem ne bo sprememb na bolje. Dobro je (vsaj na začetku), da ima oseba nekoga, ki ga spodbuja, da naredi ravno nasprotno. Če je oseba depresivna in bi želela ostati v postelji, jo spodbudite, da gre z vami na sprehod in pokliče svojo najboljšo prijateljico (četudi samo za 2 minuti). Oseba naj se res potrudi, saj bo to omejilo njeno premlevanje in nedejavnost.

Večina ljudi se bolje počuti že zato, ker so nekaj storili. V depresiji so pomembni baby steps. Tudi ti daleč pripeljejo.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia