Umik in nedejavnost sta najbolj osnovna elementa depresije. Ne samo, da tako depresijo hitro prepoznamo. Umik in nedejavnost sta elementa, ki depresijo vzdržujeta. Ko se posameznik umakne in postane nedejaven, se hitro znajde v začaranem krogu, kjer se pojavita občutek osamljenosti in potrtosti. Ljudje, ki se soočajo s depresijo, pogosto izpostavljajo utrujenost. V želji, da bi utrujenost premagali, se odločijo za počitek (v postelji ali na kavču). Tako veliko časa preživijo v postelji in več časa, ko prebijejo v postelji, manj energije za dejavnosti imajo.

Ta strategija je seveda neučinkovita. Depresijo potem pogosto spremlja še občutek sramu; depresivnim ljudem se zdi, da so “brez življenja”, da se v njihovem življenju ne dogaja nič zanimivega in vznemirljivega, da v pogovoru s prijatelji ne morejo ničesar prispevati. Tukaj se pojavi dodaten paradoks: manj kot se depresivni ljudje družijo, manj kot se videvajo z drugimi ljudmi, manj zadovoljstva in veselja zaznavajo. Kot da bi izgubili kondicijo za zadovoljstvo in veselje. Ja, tudi zadovoljstvo in veselje je treba vaditi.

Manj kot se depresivni ljudje družijo z ljudmi, manj podpore dobivajo od svojih prijateljev in vedno težje navežejo stike z njimi. Morda se jim lahko celo zazdi, da niso vredni prijateljstva in ljubezni. Bolj kot se predajo temu depresivnemu vedenju, bolj le-to postane uničujoče.

Smiselno je, da depresivne težnje zaznamo čim hitreje in aktivirajmo sebe kot antidepresiv. Eden izmed najbolj učinkovitih načinov za premagovanje prvih znakov depresije je, da postanemo postopoma vedno bolj dejavni. Druženje s prijatelji je odličen začetek.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia