Tesnoba je odziv telesa, ki je pravzaprav napaka. Tesnobo zaznamo, ko naše telo sproži star mehanizem boj ali beg. Danes naše telo še vedno sproži ta star mehanizem, četudi ni razloga za strah in tako visoko pripravljenost na zunanje nevarnosti. Ko se tesnoba pojavi, je telo povsem samodejno pripravljeno na zahtevne okoliščine, kjer se bo treba boriti ali pa zbežati (kar tudi zahteva energijo, če imamo v mislih, da je beg v preteklosti – ko smo še živeli med zvermi – dejansko zahteval hiter tek). Zato v času tesnobe zaznavamo povišan srčni utrip, potenje ipd.

Občutki tesnobe povzročijo, da se v vsakodnevnem življenju lahko vedemo zelo drugače, sploh ko se tesnoba pojavi takrat, ko nima nobene funkcije. Zanimivo je dejstvo, da lahko tesnoba, ko je ni, še vedno povzroči, da se v vsakodnevnem življenju drugače vedemo. V tem prispevku bomo raziskali, kakšna vedenja se lahko razvijejo kot posledica tesnobe oziroma anksioznosti.


POBITO VEDENJE
Najpogostejše vedenje, ki ga razvijemo kot posledico tesnobe, je pobitost oziroma občutek, da smo povsem brez energije in zagona. Pobito vedenje se kaže kot potreba, da tesnobo gojimo in da smo povsem sami z negativnimi čustvi in mislimi; občutek imamo, da nas nihče ne bo razumel in da samo mi lahko razumemo tesnobo, v kateri smo. Tako se ujamemo v začaran krog, da moramo sami poskrbeti za svojo tesnobo, ne da bi vključili kogarkoli drugega (to pomeni, da se ne odločimo za pomoč in podporo). Ko se soočamo s tesnobo, se izbira, da tesnobo rešujemo samo, morda zdi smiselna. Ker smo utrujeni in brez energije, si želimo biti sami, saj ne bi zbrali dovolj moči, da bi nekomu razložili, kako utrujajoče je vse skupaj. Kljub temu, da se nam zdi logično, da bi se z nekom pogovorili, je to zadnja stvar, ki si jo želimo. Čas, ki ga preživimo v tesnobi (in nismo aktivni), kjer se izgubimo v mislih, predstavlja dodaten negativen dejavnik – za še več tesnobe.


AGORAFOBIJA
Tesnoba
lahko povzroči, da se v odprtih prostorih ne počutimo varno in prijetno. Zato se vedno bolj zadržujemo doma. Že misel, da bi šli od doma, sproži strah in tesnobo. Agorafobija je posledica panične motnje; ko oseba ni doma, lahko določene lokacije (tudi samo v mislih) povezuje s paničnim odzivom in zato se vedno pogosteje odloči, da ostane doma.


KOMPULZIJE
Zelo očitno vedenje, ki ga sproži tesnoba, so kompulzije oziroma prisilno vedenje. Ko slišimo o kompulzijah, hitro pomislimo na ljudi, ki imajo kompulzivno-obsesivno motnjo, vendar pozabimo, da se predvsem kompulzije (kar pomeni prisilno vedenje; manj je obsesij oziroma prisilnih misli) pojavijo kot odgovor na tesnobo. Kompulzije predstavljajo vedenje, da oseba zmanjša stopnjo tesnobe. Ko se tesnoba pojavi v mislih, ker je osebo nečesa zelo strah (npr. bolezni ali avtomobilske nesreče), oseba išče olajšanje v svojih dejanjih. Zato lahko nekaj ponovi oziroma ponavlja (npr. trkrat preveri, če je pečica ugasnjena), saj tako zmanjša tesnobo. Ne glede na to, kakšne kompulzije oseba razvije, v svojem vedenju postane “nenavadna”, ker odstopa od norm (če pečice nismo uporabljali že cel mesec, res ni potrebno vsak dan trikrat preveriti, če smo jo ugasnili).


NEZDRAVE STRATEGIJE ZA ZMANJŠEVANJE TESNOBE
Tisti, ki se soočajo s tesnobo, lahko razvijejo zelo nezdrave in neučinkovite strategije, da svojo tesnobo zmanjšajo. Praviloma v to uvrščamo povečano pitje alkohola, uživanje nedovoljenih substanc, povečana potreba po nakupovanju in igre na srečo. Vse te strategije težave s tesnobo samo še povečajo, saj v času strategije (npr. popijem kozarec vina) telo zaznava hitro olajšanje, vendar ko alkohol popusti, se občutek stresa še okrepi. Tako se ustvari začaran krog: bolj ko alkohol, droge, igre na srečo uporabljate za zmanjševanje tesnobe, bolj se poveča potreba po teh strategiji (ker se vam zdi, da je edina strategija, ki vsaj kratkoročno deluje za zmanjšanje tesnobe).


TESNOBNA VEDENJA
Pomembno je vedeti, da fizična oblika vedenja, ni edina vrsta našega vedenja. V to lahko uvrstimo tudi naše misli in jezikovne vzorce. Osebe s tesnobo lahko velikokrat zaznavajo sledeče:
– občutek, da bodo znoreli
– monologi polni negativnih stavkov (Osramotila se boš!)
– prepričanje, da je nekaj narobe
motnje spanja
– sprememba v drži in/ali hoji zaradi tesnobe

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia