Božič naj bi predstavljal čas praznovanja, vendar pritisk, da naj bi ustvarili popoln dan, lahko pripelje do napetosti in stresa, na koncu pa do občutka, da nismo sposobni pripraviti popolne večerje in zadovoljiti vseh pričakovanj družinskih članov.

Ko se začenja praznično obdobje, se nam zdi, da so vsi dobre volje, hkrati pa velika skupina ljudi zaznava več stresa in povečan občutek tesnobe.

Osebje v bolnišnici za duševno zdravje v Sydney-ju že več let zaznava, kako praznično obdobje lahko negativno vpliva na počutje. V tem času sprejmejo večje število ljudi, ki jih lahko pripeljejo njihovi družinski člani ali pa so se za pomoč odločili sami (saj je bil občutek tesnobe prevelik in se z njim niso znali spopasti). Nekateri tesnobo zaznavajo tako intenzivno, da se pojavijo samomorilne misli.

Božič, ko se na kupu zbere cela družina, lahko obudi razpoke in nestrinjanja, stare zamere in prepire. Za ljudi, ki so sami ali pa so pred kratkim koga izgubili, praznična sezona okrepi občutke osamljenosti in žalosti.

Sodobna kultura (filmi, revije, reklame…) nas uči, da mora za božič prav vse biti popolno – tudi družina. Srečen čas in popolnost v božičnem času sta iluzija. Če že zdaj vemo, da bi se na božičnem (družinskem) srečanju s kakšnim sorodnikom lahko (ker se vedno) skregali, je morda smiselno, da se srečanja ne udeležimo. Morda se zdi nenavadno in neobičajno, vendar je za vse bolj prijetno, da najdemo nov način, da se temu izognemo.

Lahko vadimo “NE” in tako imamo vsaj dve možnosti:
– Če se na takšno srečanje ne bomo odpravili, stvari ne bomo prav nič poslabšali.
– Če se na srečanje odpravimo, pa lahko vse skupaj časovno zelo omejimo.

Kaj še lahko storimo (kot način, da poskrbimo zase ali self-care) med prazniki, da se izognemo tesnobi, stresu in pritiskom?

  1. Ne pretiravajte in odmislite situacije, če so se mini “katastrofe” že zgodile (ne premišljujte preveč, ker nima smisla, zdaj ne morete nič več spremeniti).

  2. Omejite uživanje alkohola. Morda se na začetku zdi, da pomaga, vendar dolgoročno okrepi tesnobo.

  3. Izogibajte se pretirani odgovornosti; preden sprejmete vabilo ali dogovor, da boste vi skuhali božično večerjo, bodite iskreni in prijazni do sebe (boste to res zmogli?).

  4. Recite NE, čisto v redu je, če nekomu postavite meje.

  5. Izogibajte se popolnosti (obstaja samo v filmih in reklamah).

  6. Oblikujte praznični proračun, da boste imeli nadzor nad nakupi. S tem se boste izognili navideznim željam in ne boste kupovali stvari, ki jih dejansko ne potrebujete.

  7. Bodite v trenutku, vzemite si čas.

  8. Pojdite na sprehod s prijateljem, bližina in zaupanje pozitivno vplivata na občutek notranjega miru.

  9. Izogibajte se preveč hrane – predvsem predelanim živilom in sladkarijam.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia