Eno izmed najboljših pristopov za zmanjševanje tesnobe je, da naredite nič.

Poskusi, da bi tesnobo nadzorovali, vas lahko pripeljejo do tega, da tesnobo še povečujete. Ko želite tesnobo nadzorovati, se tesnoba odzove še bolj intenzivno. Posamezniki, ki se soočajo s tesnobo, pogosto sprašujejo, kaj naredijo s tesnobo, ko se ta pojavi. Zanima jih, kako naj tesnobo ustavijo in kaj naj naredijo.

Odgovor je res preprost: nič! Ne naredite nič in tesnoba bo izginila. Sama od sebe. Sprejemanje in dopuščanje namesto namerne borbe proti tesnobi je strategija, ki je najbolj učinkovita. Tesnoba se pojavi in ko jo sprejmete, tudi najhitreje mine.

Če se vam zdi, da tesnoba ne bo popustila sama od sebe, potem se lahko prepričate. Namenoma se izpostavite situaciji, za katero vesto, da pri vas povzroča tesnobo (tudi če boste o tej situaciji podrobno razmišljali, bo za preizkus povsem dovolj). Pripravite se do tega, da ostanete v tej situaciji in spremljajte, kako tesnoba pride. Zdaj pa pustite, da se tesnoba stopnjuje. Namesto, da bi jo zdaj – ko je tesnoba najbolj intenzivna – želeli zmanjšati, ji pustite prosto pot. Naj pride, se razbohoti in odide. Ne napravite ničesar, samo bodite… In zaznajte tisti trenutek, ko tesnoba začne popuščati in odhajati.

Uspelo vam je!

Naredili niste nič in premagali ste tesnobo.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia