Občutek stalnega stresa povzroči, da se počutimo nemočni in razočarani. Že zjutraj se zbudimo z občutkom, da smo brez energije in izčrpani. Vse to so znaki, da smo na poti izgorevanja. Pri izgorelosti se zgodi še en dodaten paradoks, ki občutke nemoči, razočaranosti in izčrpanosti še poglobi: ko smo izgoreli, se nam težave zdijo nepremagljive, celotna situacija izgleda zelo žalostno in zato je težko (skoraj nemogoče) zbrati energijo, da bi nam bilo mar oziroma še več, da bi vse skupaj začeli reševati. Kako naj najdemo veliko energije, če je v osnovi sploh nimamo? Kako naj rešujemo, če ne moremo mirno preživeti dneva?

Nezadovoljstvo in občutek nemoči, kar je posledica izgorelosti, še dodatno ogrozi naše odnose in naše zdravje. Ker nimamo energije in volje, da bi trenutno stanje spremenili, se izgorelost ne zmanjšuje. Če samo čakamo, ne bo nič bolje. Zato je potrebno prepoznati in si priznati prve znake izgorelosti in ukrepati; le-tako lahko začnemo vzpostavljati ravnotežje, ki nam bo prineslo zadovoljstvo in dobro počutje.

Kakšni so znaki izgorelosti (angl. burnout)? Poleg utrujenosti, izčrpanosti in občutka nesmisla se pogosto srečujemo s sledečimi mislimi in občutki:

  • Vsak dan je slab dan.
  • Skrb za delo in službene obveznosti se zdi kot izguba časa ali pa da vse skupaj nima smisla.
  • Utrujenost se vleče od jutra od večera.
  • Večino časa potrošimo, ker razmišljamo o nalogah ali pa jih izvedemo, čeprav se nam zdijo nesmiselne.
  • Čutimo, da vse, kar naredimo, nima smisla in da v očeh drugih ni cenjeno.

Če nas je obstoječ način dela pripeljal do izgorelosti, se je treba zmanjševanja izgorelosti prav tako lotiti s trdim in vztrajnim delom. Tokrat tako, da delamo zase: pomembno je, da izberemo dejavnost, ki nam je pisana na kožo. Četudi bi, zaradi izčrpanosti, raje sedeli na kavču, je pomembno, da gremo v naravo. Četudi bi, zaradi nesmisla, raje bili tiho, je pomembno, da si poiščemo strokovno pomoč, kjer bomo lahko prepoznali stare strategije, ki so nas gnale. In prignale v izgorelost.

Ja, zmanjševanje izgorelosti in pot do dobrega počutja je trdo delo. Ko smo odgovorni do sebe, krepimo ravnotežje, ki je osnova za dobro počutje in mentalno zdravje.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia