Danes se pogosto srečujemo s težavami, ki so povezane s spanjem. Ko se zvečer uležemo v posteljo, se nam pogosto zgodi, da ne moremo zaspati. Ali pa še več: lahko se zgodi, da nas je kar strah spanja, ker vemo, da ne bomo mogli zaspati. In točno to se zgodi. Ne zaspimo, ure minevajo in mi še vedno ne spimo.

Pri mojem delu se pogosto srečujem s spanjem. Tako ali drugače. Določeni klienti k meni pridejo z željo, da bi bolje spali (ker jih že leta muči nespečnost), pri drugih o spanju oziroma spalnih navadah vprašam kar sama. Spanje nam veliko pove o trenutnem stanju posameznika. Številne študije dokazujejo, da je spanje sestavni del dobrega počutja in eden izmed gradnikov skrbi za samega sebe (angl. self-care). Kljub temu ima danes veliko ljudi v sodobni družbi težave s spanjem (ker je spanja vedno premalo in zato izpostavljajo, da ga potrebujejo več) ali pa ga žrtvujejo (npr. večerno delo, ki se potegne v noč, učenje, gledanje televizije…).

Ko pomagam pri odpravljanju nespečnosti, se dobro spanje pozna tudi na ostalih področjih: izboljša se prebava, ljudje zaznavajo več energije in boljše počutje, veliko bolje delujeta spomin in komunikacija.

Če tudi vas muči nespečnost, najprej uporabite vse že poznane namige (nič modre svetlobe vsaj pol ure pred spanjem, v posteljo pojdite raje z bolj praznim želodcem, zaspite in vstajajte ob približno enaki uri). Ti uporabni namigi so sicer preprosti, vendar pogosto slišim, da klientom ne uspeva. Spanje je zahteven mehanizem in starejši, ko smo, več discipline in doslednosti potrebujemo. Pri zmanjševanju nespečnosti pomaga tudi vizulizacija ali hipnoza, ki se jo lahko lotite na preprost način (spet pa je dobro, da vklopite disciplino in doslednost).

Predstavljajte si, da so vaši vzorci spanja kot drevo!

Predstavljajte si veliko in mogočno drevo. Veje segajo visoko v nebo in se premikajo skupaj z vetrom, počasi in nežno. Veje predstavljajo vsa tista vprašanja in vsebine, s katerimi se dnevno ukvarjamo. Te veje so manifestacija tistega, kar se dogaja pod površjem. Tudi nespečnost je veja.

Deblo povezuje veje in korenine; tisto, kar je na površju in tisto, kar je pod zemljo. Vsebine in občutki, kot so tesnoba, dvomi in številni strahovi ter nenehne misli, so pravzaprav “deblo”. Ko se stres poveča, se poslabša tudi nespečnost. Korenine so pravi vzrok, da zaznamo poslabšanje nad zemljo oziroma nad površino.

Podoben vzrok za nespečnost skoraj pri vseh. Kaj je ta koreninski vzrok?

Prve izkušnje z nespečnostmi imamo že kar zgodaj (praviloma že v osnovni šoli), vendar takrat nespečnost ni pogosta. Pojavlja se le ob določenih bolj stresnih trenutkih in takrat se naučimo vklopiti “alarm”: PAZI, NEVARNOST, NE ZNAŠ! Ta alarm nas ohranja budne, četudi se naš racionalni um ne spomni, kdaj smo se naučili, da moramo ponoči biti budni, da bomo naslednji dan lahko bolje pripravljeni. Ker to ne drži, ker je to paradoks; manj ko spimo, slabše nam gre. V preteklosti so to lahko bili izpiti, prepiri s sošolci in partnerji, predstavitve, pomembni sestanki ali nekaj povsem drugega. Ta alarm iz preteklosti je potrebno ugasniti, ker danes (oziroma tiste noči, ko vas muči nespečnost) ni več potreben. To lahko storite takole (s samohipnozo):

  1. Lezite v posteljo in najdite čim bolj udobno pozicijo (tisto, ki vam naravno najbolj ustreza pri uspavanju). Ocenite svojo raven trenutnega stresa od 0 do 10 (tj. 0 pomeni čisto sproščen/a in 10 pomeni panični napad). Zapomnite si to številko!
  2. Zdaj v svojo energijo poženite korenine, predstavljajte si, kako ste vedno bolj osrediščeni.
  3. Z zaprtimi očmi štejte od 10 do 1 in z vsako številko ponovite: bolj in bolj sproščen/a sem. Lahko pa sledite vsebini hipnoze (klik, klik, klik na povezavo, ki vam bo pomagal k globlji sproščenosti).
  4. Po sproščanju si predstavljajte, da vsako misel, ki je še prisotna, odločite v škatlo. Ne glede na to, koliko je škatel, vsako zaprete in zapečatite. Predstavljajte si, da vsaki škatli in misli v njej zagotovite, da jih boste zjutraj odprli in se jim na polno posvetili. Predstavljajte si, da te škatle skladiščite v drug prostor (v mislih jih odnesite v nek drug prostor).
  5. Zdaj, ko veste, da ste škatle spravili na varno, se v mislih vrnite v spalnico. Udobno se uležite, globoko vdihnite in izdihnite ter glasno recite: povsem varno je, da zaspim, zame je dobro, da dobro spim.
  6. Predstavljajte si, kako se potopite v kakovosten spanec (za vsaj 7 ali 8 ur). Zaznajte, kako boste zjutraj, ko se zbudite (po 7. ali 8. urah) polni energije in dobre volje.

Zavedajte se: hipnoza je proces, kjer nove vzorce pogojujemo in bolj ko ste vztrajni in dosledni, bolj bo delovalo. Ko boste vadili, boste zaznali spremembe, ki so dolgoročne. Ne bodite krivični do sebe, saj z enkratno vajo še ne boste dosegli spremembe. Če ste slabe vzorce nespečnosti vadili število let, ne smete pričakovati, da boste z eno samo hipnozo zmanjšali nespečnost. Bodite vztrajni in dosledni, saj lahko samo pridobite. Dobro spanje vam bo pomagalo, da bo vaše celotno življenje boljše.

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia