Ko sem v vlogi terapevta, me klienti velikokrat vprašajo za namige in nasvete, kako naj skrbijo za svoje duševno zdravje oziroma dobro počutje, ko bi temu rekli v neformalnem pogovoru. Ko mi ljudje zastavijo to vprašanje, se v meni vedno prebudi radovednost. Pa tudi iskrica, saj sem mnenja, da to vprašanje zastavljajo tisti, ki svoje duševno zdravje razumejo kot prednostno nalogo.

Čeprav ima vsak od nas svoje potrebe in izzive, obstajajo določeni splošni namigi in nasveti, kako lahko vzdržujemo dobro duševno kondicijo. Tukaj je mojih 10, ki so zelo splošni in prav zaradi tega predstavljajo osnovno platformo za vse nas.

Kaj lahko storite za svojo mentalno higieno?

 1. Sprejmite, da je duševno zdravje enako pomembno kot fizično zdravje.
  Ko boste sprejeli, da je potrebno skrbeti tudi za duševno zdravje, vam bo lažje poiskati strokovno pomoč takrat, ko jo boste potrebovali (če greste z zdravniku, ko imate vročino, greste lahko k terapevtku, ko zaznavate tesnobo ali daljše obdobje žalosti).
 2. Poskrbite za učinkovito spanje.
  Spanje je pomembna osnova za vse ostale dejavnosti v našem življenju, zato poskrbite za učinkovito večerno rutino in dobre spalne navade. To pomeni, da zvečer v posteljo odhajate ob enaki uri in še pred spanjem poskrbite, da boste lahko hitro zaspali (izogibajte se ekranom in to vsaj eno uro pred spanjem).
 3. Če potrebujete podporo zdravil, to sprejmite.
  Naj vas stigma ne odvrne od tega, da si ne bi pomagali z zdravili, ko je to potrebno. Včasih ne gre drugače in si je treba pomagati tudi z zdravili, četudi samo za krajše obdobje. Tako boste še bolje pripravljeni na pogovorno terapijo, kjer boste razvili primernejše in učinkovitejše strategije za prihodnost.
 4. Poskrbite za osnove – gibanje in kakovostna hrana.
  Zelo dobro bi bilo, da bi se vsak dan gibali vsaj pol ure. Če vam ne ustreza prav nobena vadba, se vedno lahko odpravite na sprehod. Da ne boste imeli izgovora, da nimate časa, si čas za gibanje vnesite v urnik (to bo delovalo kot prijazen opomnik, da boste res šli). Poleg gibanja je pomembno, da redno in kakovosto jeste. To so nujne osnove, ki vplivajo na naše duševno zdravje.
 5. Iskreni odnosi so dragoceni.
  Potrudite se, da boste našli čas za tiste ljudi, ki jih imate radi. Odnosi, kjer se počutimo varni in sprejeti pomembno vplivajo na naše duševno zdravje. Zato se potrudite, da se boste srečevali redno in namensko (naj vam izgovor, da nimate časa, ne ukrade prijetnih trenutkov, ki bi vam dali več kot nujni opravki).
 6. Načrtuje zabavne in sproščujoče trenutke.
  Načrtovanje zabave je pomembno predvsem z vidika, da na to ne pozabimo (ker nimamo časa ali/in ker imamo pomembnejše opravke). Ker smo čez teden vsi vpeti v službene in druge obveznosti, je pomembno, da načrtujemo tudi zabavo. To so lahko občasni podaljšani vikendi ali družinski izleti, ki omogočijo, da rutino pustimo za seboj. Če potrebujete mir, se lahko odločite za kaj bolj sproščujočega. Če potrebujete adrenalin, najdite dejavnosti, ki bodo polni dinamike. Takšni trenutki v naši duši zbudijo radost.
 7. Narava je najboljša zaveznica!
  Narava ima zdravilne učinke in zato vedno, ko je to mogoče, izberite naravo. Za kratek sprehod ali izlet, lahko se odločite za vrtiček. Narava napolni našo dušo in nas umiri, zato čim bolj pogosto izberite naravo.
 8. Omejite čas za ekrani.
  Ekrani nas privlačijo, četudi pogosto (predvsem v prostem času) ugotovimo, da preverjanje vseh novic sploh ni bilo potrebno. Zelo veliko časa nam “ukradejo” tudi družbene platforme, raziskave pa kažejo, da negativno vplivajo na našo samozavest. Če v službenem času veliko časa preživite za ekranom, se popoldne raje odločite za dejavnosti, kjer boste resnično aktivni.
 9. Zvečer se spomnite na vsaj eno pozitivno stvar!
  Ko greste zvečer v posteljo, lahko pa tudi že v kopalnici, se spomnite na vsaj eno pozitivno stvar, ki se vam je zgodilo v današnjem dnevu. Takšna inventura, kjer iščete pozitivne stvari, krepi hvaležnost do življenja in ohranja osredotočenost na pozitivne plati.
 10. Bodite superjunak!
  Ta namig je tisti, ki lahko naredi veliko razliko, saj nakazuje, kako sami odločamo in določamo, kako se bomo počutili. Dobro počutje predstavlja pomemben del treninga za naše duševno zdravje.

 

Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia