Če se soočate z anksioznostjo, potem zelo dobro veste, kako zahtevna so lahko jutra. Če se že zbudite z anksioznostjo, potem je dan začeti “prav” lahko velik izziv. Določene jutranje rutine lahko zmanjšajo občutek tesnobe in olajšajo začetek dneva.

Če se dan začne s skrbmi, se lahko tesnoba čez dan samo še povečuje. Zato je že zjutraj dobro začeti čim dalj stran od skrbi (tako začnete odgovorno upravljati s tesnobo). Prvi korak je, da ugotovite, kaj povzroča občutek tesnobe. Kaj je vir trenutnih skrbi? Bodite resnično radovedni in poskušajte priti do koreninskega vzroka; me skrbi sestanek v službi ali gredo moje skrbi še globlje? Bolj ko boste vedeli, kaj je vir skrbi, boljši boste pri zmanjševanju tesnobe.

Raziskave kažejo, da sprememba jutranje rutine, ki je usmerjena v zmanjševanje tesnobe, lahko pomembno pomaga pri zmanjševanju tesnobe tudi čez dan. Morda prav zato rečemo, da se po jutru dan pozna…

S pozitivnejšo jutranjo rutino boste lažje umirili svoje misli, saj boste v njih vnesli stabilnost in notranji mir. To pa pozitivno vpliva na čustva, ki vam bodo pomagala, da boste hitreje obvladovali tesnobo. Pridobili boste nadzor, kar je glavni element pri uspešnem upravljanju tesnobe.

Pozitivna jutranja rutina se sliši nekaj zelo preprostega, kar pa se lahko hitro izkaže kot izziv. Kot pri vsaki stvari, je tudi pri tem potrebna doslednost (pa tudi disciplina, da se tega res držite). Dodaten izziv pa so lahko občutki skrbi, dvomov in žalosti, ki znižujejo motivacijo. Najdite jutranjo rutino, ki vam ustreza tudi, ko bi si ji najraje izognili. Morda na začetku ne bo lahko, vendar vztrajajte.

Tukaj je nekaj res preprostih idej, vedno pa lahko dodate tiste pomirjujoče aktivnosti, ki so blizu tudi vam:

  • začnite dan s toplim napitkom (npr. kava ali čaj) in zanj si vzemite od 5 do 10 minut
  • spomnite se nekaj pozitvnih afirmacij, saj izboljšajo samozavest
  • na poti v službo prisluhnite pozitivni glasbi (namig: izdelajte si svoj play list pozitivnih pesmi)
  • meditacija ali vizualizacija sta super za začetek dneva, saj s tem spodbudite naraven telesni odziv sproščanja (kar pozitivno vpliva na umirjanje misli)
Frankie & Poppy OÜ, Sepapaja 6, 15551 Tallinn, Estonia